ارتودنسی دندان کودکان شاخه ای از دندانپزشکی یا دندانپزشکی کودکان است که مال اکلوژن (malocclusion) یا ناهنجاری دندانی را درمان میکند. این ناهنجاری هنگامی اتفاق میفتد که در هنگام بسته شدن دهان، دندان های ما به طور صحیح رو هم قرار نمی گیرند که این منجر به گزش نامناسب می شود. یک متخصص ارتودنسی در صاف كردن دندان ها تخصص دارد. برای بهبود ظاهر فرد می تواند درمان زیبایی داشته باشد، اما غالباً هدف آن بهبود عملکرد دهان نیز هست.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleاز بریس و سایر وسایل برای صاف نمودن دندان ها استفاده می شود. یک متخصص ارتودنسی می تواند کارهایی را انجام دهد که هدف آن دستیابی به موارد زیر است :
درمان ارتودنسی می تواند ظاهر دندان ها را بهبود بخشد، اما همچنین می تواند منجر به جویدن بهتر و عملکرد گفتاری بهتری شود و در برخی موارد از دندان در برابر آسیب یا پوسیدگی محافظت می کند. برای دستیابی به این اهداف، متخصص ارتودنسی از طیف وسیعی از دستگاه های پزشکی دندانپزشکی استفاده می کند.
دستگاه های ارتودنسی می توانند ثابت یا قابل جابجایی باشند .
این ها رایج ترین دستگاه هایی هستند که در ارتودنسی دندان استفاده می شوند. در مواردی که دقت مهم است از آنها استفاده می شود. فرد می تواند به طور معمول با وسایل ثابت غذا بخورد، اما باید از مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها مانند نوشیدنی های گازدار، آب نبات سفت، آدامس و سایر غذاهای چسبنده اجتناب کند. افرادی که در ورزش های تماسی شرکت می کنند باید این موضوع را به متخصص ارتودنسی خود اطلاع دهند، زیرا ممکن است به محافظ مخصوص لثه نیاز داشته باشند.
نمونه هایی از لوازم ارتودنسی ثابت عبارتند از :
این ها از براکت، سیم و باند تشکیل شده اند. نوارها محکم در اطراف دندان ها ثابت می شوند و به عنوان لنگر دستگاه عمل می کنند، در حالی که براکت ها معمولاً به جلوی دندان ها متصل می شوند.
سیم هایی به شکل قوس از داخل براکت ها عبور کرده و به نوارها ثابت می شوند. با محکم شدن سیم قوسی، کشش به دندان ها وارد می شود. با گذشت زمان، آنها را به موقعیت مناسب منتقل می کند. پیگیری شامل بازدیدهای ماهانه برای تنظیم یا سفت شدن بریس ها است. درمان ممکن است از چندین ماه تا چند سال طول بکشد. در این درمان دو نوع بریس شفاف و رنگی موجود است.
اگر کودک دندان شیری خود را از دست بدهد، نگهدارنده فضا تا زمانی که دندان بزرگسال از بین نرود، حرکت دو دندان در دو طرف فضاها را به داخل آن متوقف می کند. یک باند در کنار فضا به یکی از دندان ها ثابت می شود و یک سیم از باند به دندان دیگر می رود.
این موارد می توانند به کنترل رانش زبان کمک کنند. ممکن است ناراحت کننده باشند، به خصوص هنگام غذا خوردن. بنابراین فقط در صورت لزوم استفاده می شوند.
نمونه هایی از لوازم قابل جابجایی ارتودنسی عبارتند از:
این دستگاه برای گشودن قوس فک بالا طراحی شده است. وسیع کننده کام شامل یک صفحه پلاستیکی با پیچ است که روی کام یا سقف دهان قرار می گیرد. پیچ ها به مفاصل موجود در استخوان ها فشار وارد می کنند و آنها را به سمت خارج هدایت می کند. این باعث گسترش اندازه ناحیه سقف دهان می شود.
یک بند در اطراف پشت سر به یک سیم فلزی در جلو صورت متصل می شود. هدف این است که سرعت رشد فک بالا را حفظ کند و دندان های پشت را در موقعیت خود قرار دهد؛ در حالی که دندان های جلو عقب هستند.
این گزینه جایگزین بریس ممکن است برای بزرگسالان مفید باشد. عملاً توسط افراد دیگر قابل مشاهده نیستند و می توان آنها را برای مسواک زدن، نخ دندان یا غذا خوردن از دندان خود جدا کرد. از ارتودنسی نامرئی برای 2 تا 3 هفته استفاده می شود. سپس یک نوع دیگر را جایگرین آن می کنند.
نگهدارنده متحرک دو نوع است:
از این موارد پس از درمان برای جلوگیری از حرکت مجدد دندان به موقعیت اولیه استفاده می شود. در صورت اصلاح ممکن است از آنها برای جلوگیری از مکیدن شست کودکان نیز استفاده شود.
این موارد مخصوصاً برای از بین بردن فشار گونه ها یا لب های روی دندان ساخته می شوند.
نگهدارنده های دائمی به پشت دندان ها چسبانده می شوند یا بهم می چسبند. این معمولاً برای دندانهای قدامی پایین توصیه می شود، زیرا احتمال بازگشت مجدد به وضعیت قبلی بسیار زیاد است.
این ها یا در فک بالا یا پایین قرار می گیرند. آنها به بسته شدن صحیح فک کمک می کنند . آتل معمولاً برای اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) استفاده می شود. TMJ نوعی بیماری است که می تواند باعث درد و اختلال در عملکرد عضلات درگیر در حرکت فک شود.
اگر فک ها و دندان ها به درستی رشد نکنند ناهنجاری هایی در دندان و دهان می تواند ایجاد شود. دندان ها کج و نامرتب خواهند بود و ممکن است مجموعه دندان های پایین و بالا به طور مرتب روی هم قرار نگیرند.
مال اکلوژن یک بیماری نیست و بر سلامت جسمی تأثیر نمی گذارد، بلکه این یک تغییر در موقعیت دندان است. با این حال ممکن است بر شکل صورت و ظاهر دندان ها تأثیر بگذارد و در نتیجه باعث خجالت، عدم اعتماد به نفس و حتی افسردگی شود. دلایل آن شامل آسیب به دندانها یا استخوانهای صورت و مکیدن مکرر شست یا انگشت و غیره است.
یک متخصص ارتودنسی می تواند یک محافظ شبانه برای دهان فراهم کند تا مانع از دندان درآوردن و ساییدن دندان شود. مال اکلوژن شدید ممکن است بر غذا خوردن، گفتار و تمیز نگه داشتن دندان تأثیر بگذارد.
درمان ارتودنسی می تواند به درمان یا بهبود موارد زیر کمک کند:
رعایت اصول بهداشت دهان و دندان هنگام استفاده از دستگاه های ارتودنسی ضروری است، زیرا خطر چسبیدن غذا به دستگاه یا دندان وجود دارد. درمان معمولاً در سنین حدود 12 یا 13 سالگی شروع می شود، زمانی که دندان های بزرگسال کاملاً رشد کرده باشند.
کودکانی که شکاف کام و لب دارند ممکن است قبل از رشد کامل دندان بزرگسالان به درمان ارتودنسی نیاز داشته باشند. بهداشت دهان و دندان قبل از شروع ارتودنسی ضروری است. وقتی دستگاه ها روی دندان ها قرار می گیرند، احتمال لخته شدن ذرات غذا بیشتر است. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در طول درمان، فرد باید خیلی دقیق تر و بیشتر مسواک بزند.
بدون اقدامات بهداشت دهان و دندان، در هنگام درمان خطر پوسیدگی دندان وجود دارد. همچنین ممکن است متخصص ارتودنسی از نوشیدنی های گازدار، میان وعده های شیرین و سایر مواردی که منجر به پوسیدگی دندان می شود شما را منع کند.
متخصص ارتودنسی وضعیت دندان های فرد را ارزیابی کرده و چگونگی رشد آنها بدون درمان را پیش بینی می کند. ارزیابی شامل موارد زیر است:
در مرحله بعد، متخصص ارتودنسی در مورد یک برنامه درمانی تصمیم خواهد گرفت.
جهت آشنایی با ارتودنسی پیشگیری کلیک کنید.
دندانپزشک شما معمولاً می تواند یک متخصص ارتودنسی را پیشنهاد دهد، یا ممکن است آنها خودشان بتوانند این کار را انجام دهند. تعداد کمی از دندانپزشکان نیز به عنوان متخصص ارتودنسی آموزش دیده و واجد شرایط هستند. طبق AAO ، تنها 6 درصد از دندانپزشکان نیز ارتودنتیست هستند.
یک دندانپزشک در زمینه وسیعی از سلامت دهان و دندان، از جمله جلوگیری از عفونت و رسیدگی به دندان ها، فک، اعصاب و سایر جنبه ها تخصص دارد. یک متخصص ارتودنسی به طور خاص با نیش و صافی دندان ها سر و کار دارد. قبل از ادامه کار باید بررسی کنید که متخصص انتخاب شده شما صلاحیت انجام درمان ارتودنسی را دارد یا خیر.
رفرنس : دندانپزشکی جنت آباد
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.