ارتودنسی دندان اضافی نوعی ارتودنسی است که به منظور اصلاح و رفع مشکلات و ناهنجاری های دهان هایی انجام می شود که به دلیل وجود دندان های اضافی که در جای نامناسب خود هستند، منجر به کجی و یا بهم ریختگی آن دندان ها شده است. تقریباً بین یک تا چهار درصد از کل جمعیت دنیا دندان اضافه دارند. این مشکل در مردان نسبت به زنان شایع تر است. اغلب اوقات تنها یک دندان اضافی در دهان فرد وجود دارد اما برخی اوقات ممکن است چند دندان اضافی نیز وجود داشته باشد.
از آن جا که دندان اضافی می تواند باعث بروز مشکلات زیادی در خصوص عملکرد دندان ها و مشکلات زیبایی شود، بایستی هر چه سریعتر تشخیص داده شود و اقدام به درمان آن کرد. در این مقاله قصد داریم تا هر چه بیشتر به بحث پیرامون این موضوع پرداخته و نکات سودمندی در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleدر حقیقت هایپردنتی (Hyperdontia) به رویش دندان اضافی که در حالت عادی نباید وجود داشته باشد، گفته می شود. در یک دهان در حالت نرمال 20 عدد دندان شیری و 32 عدد دندان دائمی وجود دارد. همانطور که می دانیم دندان های شیری اولین دندان هایی هستند که از زمان نوزادی در دهان ما شروه به در آمدن و بیرون زدن از لثه می کنند. در ادامه در سنین مدرسه به مرور می افتند و دندان های دائمی جایگزین آنها می شوند.
اما به وضعیت غیر طبیعی که در آن تعداد دندان های شیری بیش از ۲۰ عدد و یا تعداد دندان های دائمی بیش از ۳۲ عدد باشد، دندان اضافی گفته می شود. اگر بخواهیم شایع ترین دندان اضافی در ناحیه فک پایین را معرفی کنیم، دندان های آسیای کوچک خواهند بود. دومین دندان شایع، دندان آسیای بزرگ است که به صورت اضافی رشد می کند.
دندان های اضافی می توانند شباهت زیادی به دندان های نرمال و طبیعی داشته باشند. در برخی از موارد نیز هیچ گونه شباهتی به دندان های اصلی نداشته و مخروطی شکل هستند. به ندرت دندان های شیری اضافی دیده شده اند. دندان های اضافی ممکن است به صورت چندتایی، تکی، نهفته و یا رویش یافته باشند.
دندان های اضافی می توانند در هر نقطه از دهان ایجاد شوند که به کمک ارتودنسی دندان اضافی و یا روش های دیگر مانند کشیدن دندان اضافه می توان آن را برطرف کرد. دندانپزشک همچنین ممکن است آنها را براساس مکان طبقه بندی کند که به شرح زیر می باشد:
دندان اضافی به شکل های مختلفی همچون میخی شکل، مخروطی شکل، دکمه ای و مکمل می تواند وجود داشته باشد. همچنین این دندان ها می توانند در جلو یا پشت دندان رشد کرده و یا دقیقاً در مجاورت دندان های طبیعی رشد کنند. این وضعیت گاهی سبب احساس درد در فرد شده و روی غذا خوردن و صحبت کردن وی تأثیر مخربی دارد. در بعضی از کودکان هیچ تأثیر منفی گزارش نشده است. نظریه های متعددی برای رشد دندان اضافی وجود دارد که در ادامه به معرفی برخی علت درآمدن دندان اضافه می پردازیم:
سایر مقالات 👈 آشنایی کامل با ارتودنسی فک بالا
دندان اضافی از جمله مشکلاتی است که در بیشتر مواقع به آسانی قابل تشخیص و شناسایی است. با مراجعه به دندانپزشک می توان هر گونه مشکل را تشخیص داده و نسبت به درمان اقدام کرد. با انجام رادیوگرافی محل جوانه های دندانی مشخص می شوند. اگر دندان اضافی هیچ گونه عوارضی برای کودک به وجود نیاورد، هیچ اقدامی در خصوص دندان انجام نمی شود. احتمال رویش دندان های اضافی علائمی دارد، که یکی از این علائم درآوردن دندان دائمی دیرتر از زمان طبیعی و نرمال آن است.
چون این دندان ها باعث بر هم خورد زیبایی ظاهر در دندان ها و در نتیجه چهره کلی فرد می شوند، احتمالا والدین اقدام به کشیدن آن دندان ها می کنند. یکی از موارد ضرورت کشیدن فوری دندان اضافی، تحلیل ریشه دندان های کناری آن هاست. اگر کودک مبتلا به شکاف لب یا شکاف کام باشد، احتمالاً نیازمند پیوند استخوان فک بوده و در این مورد لازم است دندان اضافی کشیده شود چون این دندان روی مکان پیوند تأثیر منفی خواهد گذاشت.
همانطور که گفته شد دندان های اضافی باعث بروز مشکلات متعددی برای فرد می شوند که درمان آن ها معمولاً به صورت کشیدن دندان می باشد. اگر دندان اضافی از بیرون آمدن دندان های کناری ممانعت کند و یا باعث شلوغی و بهم ریختگی دندان ها شود، در این صورت باید فوراً تحت درمان قرار گیرد. درآمدن دندان عقل که برخی اوقات به عنوان یکی از این دندان های اضافی محسوب می شود، باعث برهم خوردن نظم و ترتیب و عملکرد خوب دندان ها می شود و نیاز است تا هر چه سریعتر کشیده شود.
اگر اقدامی برای دندان اضافی انجام نشود، در آینده لازم است برای اصلاح وضعیت دندان ها از ارتودنسی استفاده شود. برخی اوقات لازم است تا برای انجام ارتودنسی دندان، به جهت باز شدن فضا برای حرکت درست و مناسب دندان ها، یک یا همه دندان های اضافی کشیده شوند. که این هزینه کشیدن دندان به کل هزینه ارتودنسی نیز اضافه می شود.
دندان اضافی باعث ایجاد مشکلاتی برای دندان و دندان می شود که در ادامه به معرفی برخی از آنان می پردازیم:
دندان های اضافی می توانند در هر ناحیه از فک مشاهده شوند، اما شیوع آن ها در برخی مناطق بیشتر رویت می شود، به طور مثال دندان های اضافی بیشتر در فک بالا پدیدار می شوند تا در فک پایین. در واقع می توان گفت 90 درصد از دندان های اضافی در فک بالا و حدود 10 درصد آن ها در فک پایین رخ می دهند. بیشترین مورد نیز بین دو دندان جلو در ناحیه فک بالاست. این دندان مزیودنس نام دارد.
سایر مقالات 👈 ارتودنسی با کشیدن دندان
احتمال رشد این دندان ها در مجاورت دندان های شیری در پسرها و دخترها به یک اندازه شایع است، اگرچه این مشکل اکثراً در دندان های دائمی دیده می شود. وقتی کودک بزرگ می شود و رفته رفته دندان های شیری فرد می افتند، دندان های اضافی ممکن است ظهور کنند. اما برخی شرایط می توانند احتمال بروز دندان اضافی را افزایش دهند:
در حال حاضر علت اصلی رشد دندان اضافی مشخص نشده است. اما احتمال اینکه سلول های لثه علت بروز این ناهنجاری باشد، وجود دارد. طبق تحقیقات انجام شده حدود یک تا دو درصد از کودکان می توانند به مشکل دندان اضافی دچار شوند. در پاره ای از موارد نیز این مشکل می تواند از طریق ارث به بعضی از کودکان انتقال یابد.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.