ارتودنسی و جراحی فک به چه صورت و به چه ترتیبی انجام می شوند؟ جراحی فک در چه شرایطی لازم است؟ برای پاسخ به این سوالات و آشنایی کامل با ارتوسرجری با مجله ارتو دکتر همراه باشید.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleارتودنسی به تنهایی، همیشه راه درمان نامرتبی ها و ناهنجاری های دندان نیست. گاهی اوقات افراد علاوه بر مشکلاتی در دندان های خود، با مشکلات شدیدی در فک های خود نیز مواجه هستند. در این شرایط از ارتودنسی و جراحی فک به طور همزمان استفاده می شود که به آن جراحی ارتوسرجری نیز گفته می شود. این جراحی می تواند زندگی فرد را تغییر دهد و باعث بهبود اعتماد به نفس او شود.
گاهی اوقات در ارتودنسی بزرگسالان، جراحی فک یا ارتوگناتیک برای اصلاح موقعیت فک صورت می گیرد. فک برخی از افراد به دلایل مختلفی مانند رشد غیر طبیعی، آپنه خواب، اختلالات TMJ یا سایر مشکلات، با ارتودنسی به راحتی قابل درمان نیست و حرکت دادن دندان ها در این شرایط با ارتودنسی و جراحی فک صورت می پذیرد.
جراحی اصلاحی فک یا جراحی ارتوگناتیک، به طور معمول بی نظمی استخوان فک را اصلاح می کند. هدف این است که این استخوان ها مجدداً تنظیم شوند تا بر نحوه کار آنها تأثیر بگذارد. با این حال، نتیجه ممکن است شامل بهبود چهره نیز باشد.
برای بیمارانی که مشکلات نسبتاً شدیدی دارند مانند وجود دندان نیش ضعیف و داشتن استخوان های فک نامناسب، درمان سنتی بریس ها برای اصلاح طرح لبخند کاملی که به دنبال آن هستند کافی نیست. اگر شما هم جزء یکی از این موارد هستید، ممکن است متخصص ارتودنسی به شما توصیه کند که با جراح فک در مورد تنظیم مجدد استخوان های فک، همزمان با صاف کردن دندان ها حین ارتودنسی مشورت کنید.
افرادی که نشانه های زیر را دارند، گزینه های خوبی برای جراحی اصلاحی فک هستند:
اگر مشکل فک دارید که فقط با ارتودنسی قابل حل نیست، ممکن است جراحی فک به شما توصیه شود. جراحی فک تا زمانی که رشد استخوان ها به طور کامل به پایان نرسد، مناسب نیست. این اتفاق معمولاً در سنین 14 تا 16 سال در دختران و 17 تا 21 سال در پسران رخ می دهد.
با مراجعه به یک متخصص ارتودنسی، او دندان ها و فکین شما را بررسی می کند و در صورت نیاز شما را به جراح فک ارجاع می دهد و سپس آنها با یکدیگر یک برنامه درمانی برای شما تنظیم می کنند. معمولا درمان ارتودنسی قبل از جراحی فک انجام می شود، زیرا اگر دندان های شما در موقعیت درست خود قرار نداشته باشند، جراح فک هنگام جراحی به مشکل بر می خورد.
بعد از سپری شدن دوره کل درمان ارتودنسی، جراحی فک انجام می شود و معمولا برای ثابت مانند شرایط بعد از عمل جراحی نیز مدتی باید از بریس های ارتودنسی استفاده کرد. مدت زمان ارتودنسی بعد از جراحی فک معمولا بین 6 تا 12 ماه است.
همانطور که می دانید در درمان ارتوسرجری هزینه به عوامل مختلفی مانند نوع و شدت ناهنجاری، سن بیمار، نوع درمان انتخاب شده برای بیمار و … بستگی دارد و همین باعث می شود که برای قیمت ارتودنسی دندان و جراحی فک تا بیمار توسط متخصص ارتودنسی معاینه نشود نتوان یک مقدار ثابت بیان کرد.
بیشتر بخوانید 👈 مراحل ارتودنسی ثابت
خیلی از افرادی که مجبور به انجام جراحی ارتوگناتیک هستند با سوال مهمی مواجه می شوند و آن این است که “آیا جراحی فک خطرناک است؟” یا “آیا امکان مرگ در جراحی فک وجود دارد؟” به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این قسمت از مقاله شما را با عوارض این عمل آشنا کنیم که عبارتند از:
در حالی که قبل از انجام عمل جراحی فک نیاز به ارتودنسی دندان باشد؛ این حرکات را اغلب می توان با اینویزیلاین انجام داد. یکی از مهمترین مزایای اینویزیلاین در کنار نامرئی بودن آن، این است که می توان این روش درمانی را بر روی کامپیوتر برنامه ریزی کرد تا در لحظه انجام جراحی، دندانها کاملاً روی هم قرار گیرند.
استفاده از اینویزیلاین این امکان را می دهد تا ماه ها قبل از اینکه عمل جراحی انجام شود، روند جراحی را در رایانه برنامه ریزی کنند. اینویزیلاین به پزشکان کمک می کند تا بدانند که در روز جراحی، جراحی دهان و دندان کاملاً مناسبی در حین جراحی خواهند داشت که باعث سهولت عمل و همچنین پایداری این روش می شود.
هرچه زمان می گذرد، متخصصان ارتودنسی و جراحان دهان متوجه می شوند که بیمارانشان ترجیح می دهند اینویزیلاین را جایگزین انواع ارتودنسی ثابت کنند و تعداد بیمارانی که جراحی فک را به دلیل اضطراب در مورد بریس ها کنار می گذارند کاهش می یابد.
بیشتر بخوانید 👈 ارتودنسی نامرئی
بسیار بعید است که جراحی ارتوگناتیک به تنهایی بتواند هم دندان های نامرتب و هم فک های نامرتب را اصلاح کند. برای اطمینان از قرار گرفتن دندان ها در موقعیت صحیح درون فکین، انجام درمان ارتودنسی ضروری است.
پس از اتمام سن بلوغ (به طور میانگین سن 18 سالگی) و پایان یافتن رشد اسکلت های بدن، بهترین سن برای جراحی فک اتفاق می افتد.
بله، در روزهای ابتدایی به دلیل کاهش اشتهایی که فرد در اثر بیهوشی و درد پیدا می کند کاهش وزنی حدود 2.5 کیلوگرم اتفاق می افتد.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.