ارتودنسی اولین تخصص معرفی شده در رشته دندانپزشکی است که باعث اصلاح ناهنجاری های فک و دندان می شود؛ علاوه بر این بر زیبایی چهره افراد اثر می گذارد. این روش به این دلیل که عوارض خاصی برای بیمار ایجاد نمی کند، ارزش بالایی در میان مردم دارد. اگر بیمار دچار مشکلاتی مانند خط میانی نا به جا، فاصله بین دندانی، شلوغی دندان ها، کراس بایت و اوربایت باشد، به انجام ارتودنسی نیاز دارد.
در صورتی که بیمار فقط مشکلات دندانی داشته باشد، به صورت تخمینی درمان ممکن است یک سال و نیم طول بکشد اما اگر در کنار مشکلات دندانی به مشکلات فکی نیز دچار باشد، باید یک سال و نیم دیگر نیز به درمان اضافه کرد. شما با مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی و مشاهده ی عکس ارتودنسی دندان قبل و بعد بیماران، از تغییراتی که ارتودنسی بر دندان و چهره اعمال می کند مطلع می شوید.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleرعایت بهداشت دهان و دندان با وجود دندان های نامرتب و دچار کجی کمی مشکل است که در صورت انجام ارتودنسی تمیز کردن دندان ها به راحتی انجام خواهد شد. ارتودنسی حیطه درمانی فراگیری دارد که برای درمان انواع مختلف دندان ها مانند چرخش، بیرون زدگی، جا به جایی ریشه و تو رفتگی به کار می رود؛ هم چنین ارتودنسی می تواند با ایجاد هماهنگی بین دندان ها، مشکلات غذا خوردن و هضم غذا را برطرف کند.
ارتودنتیست برای اینکه متوجه بشود شما به ارتودنسی نیاز دارید، ابتدا به معاینه فک و دندان های شما می پردازد؛ بعد از آن مدل های گچی از دندان هایتان می سازد و با انجام تصویربرداری اشعه ایکس از دندان های شما متوجه ضرورت نیاز شما به ارتودنسی می شود؛ سپس بهترین روش درمانی را برای رفع ناهنجاری ها به شما پیشنهاد خواهد کرد.
درمان دندان ها و فک می تواند با ارتودنسی ثابت یا متحرک انجام شود. در روش ثابت امکان حرکت دادن لوازم ارتودنسی برای بیمار وجود ندارد. اما در روش متحرک امکان خارج کردن دستگاه های ارتودنسی از دهان وجود دارد. انواع روش های ارتودنسی:
این روش یکی از موثرترین روش های درمانی است. امروزه براکت ها نسبت به قبل کوچکتر شده اند و جنس آنها ممکن است از فولاد ضد زنگ باشد. براکت ها روی دندان ها قرار می گیرند و سیم های ارتودنسی به وسیله کش های ارتودنسی به براکت ها متصل می شوند تا به تدریج باعث حرکت دندان ها به سمت موقعیت مناسب خود بشوند.
براکت ها در این روش بر پشت دندان ها قرار می گیرند؛ به خاطر همین به آن «ارتودنسی لینگوال» یا «ارتودنسی مخفی» نیز می گویند. این روش برای افرادی که از دیده شدن براکت ها بر دندان هایشان ناراضی هستند مناسب است.
براکت های سرامیکی مشابه فلزی هستند. تفاوت آنها در این است که براکت های سرامیکی از جنس سرامیکی و مواد کامپوزیتی هستند و رنگ آنها می تواند شفاف یا همرنگ دندان ها باشد. مدت زمان درمان با براکت سرامیکی ممکن است ۱۸ تا ۲۴ ماه بطول بکشد. این بریس ها استحکام بالایی دارند و اگر به خوبی از آنها مراقبت شود احتمال شکستگی یا لب پریدگی آنها بسیار کم است و اینکه این بریس ها کمترین آسیب را به لثه ها می رسانند؛ درنتیجه روش درمانی کم دردی محسوب می شود.
ارتودنسی دیمون نیز همانند بریس های فلزی روی دندان ها قرا می گیرند. تفاوتی که با بریس های فلزی دارد در این است که در روش دیمون از یک سیستم لغزنده و کنترل شده استفاده شده است که سیم ها را بدون نیاز به کش های ارتودنسی به براکت ها متصل می کند تا باعث حرکت دندان ها شود.
یکی از ویژگی های اینویزیلاین این است که با استفاده از تکنولوژی تصویربرداری، امکان مشاهده طرح درمانی از مرحله قرارگیری دندان ها تا جا به جایی نهایی آنها قبل از درمان وجود دارد. اینویزلاین از الاینرهای شفافی تهیه شده است که به راحتی قابل مشاهده نیستند. این الاینرها متحرک هستند و بیمار می تواند در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن آنها را از دهان خود خارج کند.
الاینرها باید ۲۲ ساعت در طول شبانه روز مورد استفاده قرار بگیرند تا به تدریج دندان ها را به حرکت درآورند و آنها را در موقعیت صحیح خود قرار بدهند.
شما با مراجعه به کلینک دندانپزشکی علاوه بر آشنا شدن با قبل و بعد از ارتودنسی می توانید با هزینه ها هم آشنایی پیدا کنید. مقدار هزینه ها یکی از دغدغه های اصلی بیماران است. هزینه ها می تواند به عواملی چون نوع مشکل، شدت آن، لوازم مورد استفاده برای درمان، میزان دستمزد ارتودنتیست، درمان ها و هزینه های جانبی و طول دوره درمانی بستگی داشته باشند. ارتودنتیست بعد از معاینه و مشاوره، میزان نرخ درمانی را قبل از ارتودنسی برای شما تعیین خواهد کرد.
پس از نصب ارتودنسی، جهت مراقبت از آن به نکات زیر توجه کنید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.