ارتودنسی پیشگیری یا پیشگیرانه از جمله اقدامات اولیه جهت تشخیص مشکلات و ناهنجاری های دندانپزشکی کودکان است. با این اقدام می توان بسیاری از مشکلات را پیش از رشد دندان های دائمی، درمان و پیشگیری نمود. این نوع ارتودنسی به منظور رفع مشکلات دهان و دندان کودکان انجام می شود. اگر مشکلات همچنان باقی بمانند، موجب مشکلات شدیدتر در سالهای بعد می گردد.
اغلب افراد درک درستی از ارتودنسی پیشگیری ندارند. ارتودنسی چیزی فراتر از درمان های اصلاحی است و نه تنها به اصلاح ناهنجاری ها می پردازد، بلکه همچنین با استفاده از آن می توان از وقوع پاره ای از مشکلات جلوگیری کرد. این کار با انجام ارتودنسی پیشگیری امکان پذیر می شود.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleارتودنسی پیشگیری چیست؟ ارتودنسی پیشگیرانه نوعی از ارتودنسی کودکان است که برای اطمینان خاطر از رویش درست دندان های کودک و قبل از بیرون آمدن دندانهای دائمی باید انجام شود. تشخیص و شناخت مشکلات دندانی کودک در زمانی که رشد او کامل نشده است می تواند مانع از درمان های تهاجمی و پرهزینه در آینده شود. با معاینات منظم می توان به وجود مشکلات پی برد. متخصص ارتودنسی با تجربه قادر است حتی مشکلات جزئی فک و دندان را تشخیص داده و شناسایی کند.
در این نوع ارتودنسی، مشکلات مربوط به فک نیز قابل درمان است. اگر فک خارج از خط باشد می توان آن را نیز درمان کرد و سبب رشد فک در یک خط شد. بهبود رشد فک از خطر اوربایت و آندربایت می کاهد.
اگر درمان تا درآمدن همه دندان های دائمی و کامل شدن رشد فک و صورت به تعویق بیفتد، برخی از مشکلات شدیدتر خواهند شد. از این رو توصیه می شود همه کودکان قبل از سن 7 سالگی تحت معاینه کامل قرار بگیرند. حتی اگر همه چیز خوب نظر برسد، باز هم ممکن است مشکلی باشد که از دید والدین پنهان مانده باشد. اما متخصص آنرا تشخیص خواهد داد.
اگر بخواهیم درمان ارتودنسی را تقسیم بندی کنیم در کل به 3 دسته تقسیم می شوند.
حال در اینجا قصد داریم به توضیح در خصوص ارتودنسی پیشگیرانه بپردازیم.
مشکلاتی که در سن پائین می توان از آنها جلوگیری کرد عبارتند از:
از جمله اقداماتی که در ارتودنسی پیشگیری کودکان انجام می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
وقتی در نزدیکی 6 سالگی دندان های شیری نیفتند و دندان های دائمی جلو، شروع به بیرون آمدن کنند این امر می تواند سبب شلوغی دندانها شود و از این رو در این هنگام دندان دائمی در جای خود رشد نمی کند. اگر دندان های اضافی کشیده شوند، فضای بیشتری برای رشد دندان دائمی فراهم شده و موجب نظم دندان ها می شود.
سربندها به طور موقت در خانه و شب ها موقع خواب برای ایجاد فضا و به منظور نظم دندان های دائمی استفاده می شود. این ابزار نیز انتخابی پیشگیرانه برای اصلاح رشد مولارهای بالا و پائین و فیت کردن آنهاست.
فضا نگهدارنده ها یکی از ابزارهای پرکاربرد ارتودنسی پیشگیری در کودکان هستند. این وسیله سبب حفظ جای خالی دندان و مانع از حرکت دندان های مجاور به سمت فضای خالی می شود. بالطبع با استفاده از این ابزار، دندان در جای درست درآمده و بدین وسیله کودک از درمان های ارتودنسی سنگین در آینده نجات می یابد.
مکیدن انگشت شست سبب بیرون زدگی دندان های فک بالا می شود که رفع این ناهنجاری نیازمند درمان ارتودنسی است. اگر از ابزارهای دندانپزشکی برای جلوگیری از این عمل استفاده شود، دیگر نیازی به ارتودنسی در آینده نخواهد بود.
عواملی که موجب بروز مشکلات دندانی در کودکان می شوند عبارتند از:
درمان زودهنگام در کودکی مانع از شرایط بغرنج شده و درمان را ساده تر می کند. نیاز به وقت کمتری داشته و هزینه آن نیز به مراتب از هزینه ارتودنسی دربزرگسالی کمتر است. علاوه ب اینها با درمان زودهنگام به راحتی می توان سایر مشکلات کودک را که در زیر نام می بریم، درمان کرد:
در تمام کلینیک های تخصصی ما، 30 درصد کل هزینه در ابتدا گرفته می شود و باقی هزینه به صورت اقساطی در طول دوره درمان دریافت می گردد.
از این روش ارتودنسی می توان در کودکان 8 ساله استفاده کرد. متخصص ارتودنسی با بررسی رشد فک و دندان، مشکلات دندانی که 5-4 سال بعد بروز می کند را تشخیص داده و با درمان به موقع از وقوع آن ها، پیشگیری می کند. توصیه متخصصان بر این است که این ارزیابی در همه کودکان بعد از سن 7 سالگی انجام شود تا ناهنجاری ها مشخص شود.
در سنین پائین دندانها به طور محکم به استخوان آرواره متصل نبوده و به راحتی قابل حرکت دادن هستند. هر چه سن بالا می رود اتصال دندان ها محکم تر شده و دندان ها سخت تر روی استخوان آرواره به حرکت در می آیند. در نتیجه طول درمان نیز بیشتر شده و درمان سخت تر خواهد بود.
نوع درمان از فردی به فرد دیگر متفاوت است و شاید نیاز باشد تا کودک از انواع ابزار درمانی مختلفی در دهان خود استفاده کند. این ابزار ممکن است متحرک باشد که متخصص ارتودنسی در خصوص چگونگی و زمان استفاده از آن، توضیحاتی ارائه خواهد کرد. ارتودنسی پیشگیرانه طی مراحلی تشخیص داده می شود که این مراحل عبارتند از:
در این مرحله، رشد فک دندان و صورت بررسی و ارزیابی شده و در خصوص جرم گیری و پولیش دندان برای رفع پلاک و لکه ها تصمیم گیری می شود. به کودک و خانواده وی در خصوص کاهش باکتری و پوسیدگی دندان، آموزش داده شده و درمان با فلوراید جهت تقویت مینای دندان شروع می شود. همچنین در مورد نحوه صحیح استفاده از نخ دندان و مسواک توضیحاتی ارائه خواهد شد.
گاهی برای تکمیل معاینه و تشخیص پوسیدگی دندان از تصویربرداری با اشعه ایکس استفاده می شود. این روش برای بررسی وضعیت رشد دندان ها، آسیب دیدگی و شناخت بیماری های استخوان مورد استفاده قرار می گیرد.
ضمن استفاده صحیح از ابزار ارتودنسی برای کودک باید مراقبت های لازم در خصوص مصرف مواد غذایی آسیب زننده به ابزار ارتودنسی انجام شود. همچنین در صورت استفاده از وسایل متحرک ارتودنسی باید این وسایل به طور مرتب و روتین به خوبی تمیز شده و با دقت از آنها محافظت شود.
این نوع ارتودنسی مرحله ای کوتاه مدت در درمان مشکلات خاص دندانی بوده و زمان زیادی را نمی گیرد و عموماً 12 – 4 ماه به طول می انجامد.
در پاسخ باید گفت که ارتودنسی پیشگیرانه سبب ایجاد درد در کودک نمی شود؛ اما احساس درد خفیف در چند روز اول شروع درمان، امری کاملاً طبیعی است.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.