مراحل ارتودنسی ثابت دندان به صورت درست و اصولی، گامی بزرگ در رفع مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان است. ارتودنسی دندان از جمله اقداماتی است که برای اصلاح و درمان مشکلات و ناهنجاری ها بسیار کاربرد دارد. در طی سالیان گذشته به مرور ارتودنسی های مختلفی به وجود آمده است که تأثیرات زیادی بر دندان ها داشته و هر چقدر شدت ناهنجاری ها بیشتر باشد، قطعاً مدت زمان بیشتری برای طی مراحل ارتودنسی دندان ثابت لازم خواهد بود.
ارتودنسی دندان از چند مرحله تشکیل شده است که با طی آن ها می توان سلامت و عملکرد دندان ها را بهبود بخشید. در این مقاله از ارتو دکتر قصد داریم تا به بررسی مراحل ارتودنسی ثابت بپردازیم.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleارتودنسی ثابت یکی از روش های پرکاربرد و پرطرفدار در بین روش های مختلف ارتودنسی است. این روش درمان کارآیی زیادی داشته و با کمک آن می توان اقدام به درمان انواع ناهنجاری های فک و دندان از خفیف تا شدید کرد. در اینجا برخی از ویژگی های این ارتودنسی عنوان می شود:
امروزه با افزایش آگاهی مردم و اهمیت آن ها به ظاهر، متقاضیان انجام ارتودنسی نیز افزایش یافته است. وجود مشکلات مختلف در فک و دندانها نه تنها بر زیبایی تأثیرگذار هستند، بلکه تأثیر بسزایی در سلامت و عملکرد دندان ها دارند. در اینجا یک به یک مراحل ارتودنسی غیر متحرک ذکر شده و در خصوص هر یک از آن ها توضیحاتی ارائه می شود.
اولین مرحله ارتودنسی دندان ثابت، جلسه مشاوره است. در این جلسه بیمار با متخصص ارتودنسی ملاقات کرده و در خصوص مشکلات و نگرانی های خود با ارتودنتیست به صحبت پرداخته و در خصوص روش های ارتودنسی گفتگو می کند. ارتودنتیست نیز با معاینه و بررسی دقیق دهان و دندان فرد، مشکلات و ناهنجاری ها را بررسی و مشخص می کند.
در طی این مرحله از دندان ها عکس گرفته شده و درمان دندانها طرح ریزی می شود. با کمک عکس OPG نحوه قرارگیری ریشه دندان ها و وضعیت آن ها مشخص می شود. با ارائه برنامه درمان هزینه ارتودنسی برآورد و به بیمار اعلام می گردد.
پیش از اینکه بریس های ارتودنسی روی دندانها قرار گیرند، نحوه درست مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان به بیمار آموزش داده می شود. این امر سبب می گردد تا در پایان دوره درمان ارتودنسی، از بروز پوسیدگی و خرابی دندان ها جلوگیری شده و یا میزان آن تا حد قابل توجهی کاهش یابد.
متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان ارتودنسی، سلامت دهان و دندان را ارزیابی و از عملکرد درست آن ها اطمینان حاصل می کند. در صورت وجود هرگونه مورد مشکوک، بیمار برای رفع آن به متخصصین آن حوزه ارجاع داده می شود. به عنوان مثال بیمار دارای مشکل لثه را به پریودنتییست معرفی می کند.
در این مرحله متخصص ارتودنسی به انجام جرمگیری دندان ها و رفع پوسیدگی دندان می پردازد. اگر دندان ها از سلامت کامل برخوردار نباشند، انجام ارتودنسی اقدامی بی معنا خواهد بود و نتیجه ارتودنسی موفقیت آمیز نخواهد بود. اگر کار ترمیم و جرمگیری دندان ها انجام نشود، در طول دوره درمان دندان ها شدیداً دچار آسیب دیدگی می شوند؛ چون مسواک زدن در دوره درمان ارتودنسی کار آسانی نبوده و با مشکل روبرو است.
در طی این مرحله از ارتودنسی ثابت دندان، زمان زیادی برای نصب براکت ها و اجزاء ارتودنسی روی دندان ها لازم است. براکت ها دانه دانه به وسیله چسب مخصوصی به دندان ها چسبانده شده و سیم ارتودنسی قوس دار از میان آن ها عبور داده می شود. گاهی اوقات بنا به صلاحدید متخصص ارتودنسی و نوع ناهنجاری، لازم است از کش ارتودنسی برای اثربخشی بیشتر در طی درمان استفاده شود. ممکن است هرکدام از انواع ارتودنسی ثابت شامل ارتودنسی فلزی سنتی، ارتودنسی سرامیکی، پشت دندانی یا لینگوال و یا دیمون، در این مرحله کار گذاشته شوند.
بعد از انجام ارتودنسی ثابت و نصب براکت ها و دستگاه ارتودنسی بر روی دندان ها، لازم است روند پیشرفت درمان و چگونگی تأثیر براکت ها بر روی دندان ها کنترل و مدیریت شود. بدین منظور جلساتی به طور منظم برنامه ریزی شده تا طبق آن بیمار در زمان های مشخصی به مطب مراجعه کند. در این جلسات سرعت و میزان حرکت دندان ها تحت بررسی و کنترل قرار می گیرد. اگر لازم باشد نیروهای جدیدی برای حرکت درست دندان ها وارد خواهد شد.
بعد از اتمام دوره درمان ارتودنسی، بریس ها و بقیه اجزای دستگاه ارتودنسی از دهان خارج می شوند. با برداشته شدن دستگاه، بیمار تحت معاینه دندانها قرار گرفته و جرم گیری دندان شروع می شود. مدت زمان زیادی برای برداشتن دستگاه ارتودنسی از روی دندان نیاز نیست. در این هنگام می توان عکس دندان های قبل از درمان را با وضعیت فعلی دندان ها مقایسه کرد. این یکی از زیباترین اتفاق ها خواهد بود.
بعد از برداشتن بریس ها و انجام جرمگیری و شستشوی حرفه ای دندان ها، از نگهدارنده و ریتینر برای تثبیت درمان استفاده خواهد شد زیرا معمولاً دندان ها تمایل دارند به وضعیت اولیه خود پیش از درمان برگردند. استفاده از ریتینر مانع از این اتفاق شده و دندان ها را در سر جای خود نگه می دارد. استفاده از ریتینر معمولا 6 ماه طول می کشد تا دندان ها به موقعیت جدید خود عادت کنند. با استفاده از ریتینر، وضعیت دندان ها به طور دائم ثابت شده و همان طور باقی خواهد ماند.
گاهی اوقات ارتودنسی جنبه درمانی نداشته و به منظور زیبایی انجام می شود. در این صورت مراحل ارتودنسی عبارتند از:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.