ارتودنسی ثابت دو فک با ریتینر برای چه کسانی ضروری است؟ ارتودنسی یکی از شاخه های دندانپزشکی است که با ایجاد یک فشار کم و تدریجی می تواند باعث تغییر فرم فک و دندان شود؛ دندان ها را صاف و مرتب کند و در جای مناسب خود قرار بدهد. ارتودنتیست با توجه به نوع مشکلات فکی و دندانی بیمار، یکی از ابزارهای ارتودنسی را که در دو دسته ثابت یا متحرک قرار می گیرند را انتخاب خواهد کرد.
✍ جدول دسترسی سریع به مهم ترین عناوین این مطلب
Toggleارتودنسی ثابت دو فک برخلاف ارتودنسی متحرک که نیاز به همکاری بیمار دارد، نیازی به همکاری بیمار ندارد که این امر باعث شده است؛ روند درمانی با استفاده از این روش سریع تر انجام شود. اگر لثه و بافت های نگه دارنده دندان بیمار سالم باشند، می توان ارتودنسی را در هر سنی انجام داد، اما بهتر است که ارتودنسی در هنگام داشتن دندان های شیری در سنین 6سالگی انجام شود تا با توجه به رشد فکین راحت تر بتوان ارتودنسی را انجام داد؛ همچنین از ایجاد هزینه های سنگین در سنین بزرگسالی نیز بتوان جلوگیری کرد.
از انواع ارتودنسی های ثابت و متحرک، می توان به موارد زیر اشاره نمود.
این نوع بریس از براکت، سیم و بند تشکیل شده است که براکت ها به طور ثابت بر روی دندان چسبانده می شوند سیم ها از روی براکت ها عبور می کند و به بندها متصل می شود، این نوع بریس نیاز به تنظیم دوره ای دارد که بیمار طی چند ماه یا سال می تواند به نتیجه دلخواه خود دست یابد که به دلیل اینکه از قدیمی ترین روش های درمانی هستند به عنوان «ارتودنسی سنتی» نیز شناخته می شود.
این نوع بریس ها به عنوان «بریس های شفاف» نیز شناخته می شوند که از نظر زیبایی جایگزین بریس های فلزی هستند این نوع بریس ها دارای این عیب هستند که نسبت به بریس های فلزی بیشتر مستعد شکسته شدن هستند.
بریس لینگوال به پشت دندان چسبانده می شوند و در معرض دیدرس دیگران قرار ندارد، هزینه گران تری نسبت به سایر بریس ها دارد و ممکن است مدت زمان درمانی با این روش کمی طولانی تر باشد.
این نوع بریس یکی از جدیدترین روش های درمانی است که سیم ها در این روش به صورت آزادانه و خودکار حرکت می کنند که این امر باعث راحتی استفاده از این نوع بریس برای بیمار شده است.
بریس ها با فشار به دندان می توانند غشای پریودنتال و استخوان های اطراف دندان را تحت تاثیر خود قرار دهند. با اعمال فشار بریس، غشای پریودنتال از یک طرف فشرده شده و از طرف دیگر کشیده می شود که این امر باعث شل شدن دندان در حفره خود می شود و دندان ها را به سمت جایگاه موردنظر سوق می دهد.
بعد از جایگذاری بریس ها بر روی دندان ممکن است بیمار تا یک هفته دچار درد در ناحیه فک و دندان خود بشود که ممکن است ارتودنتیست یک مسکن برای بیمار تجویز کند، همچنین با استفاده از موم ارتودنسی بیمار می تواند میزان درد خود را کاهش دهد.
اگر ارتودنسی توسط یک ارتودنتیست ماهر و با تجربه انجام شود بیمار دچار عوارضی نخواهد شد که برای تثبیت ارتودنسی استفاده از ریتینر ضروری می باشد.
ارتودنتیست بعد از تکیمل فرایند درمانی برای تثبیت نتیجه به دست آمد استفاده از ریتینر یا نگه دارنده را به بیمار توصیه می کند که ریتینرها قطعات پلاستیکی هستند که توسط ارتودنتیست با قالب گیری از دندان های بیمار ساخته می شوند.
ریتینرها می توانند ثابت و متحرک باشد که مانع از حرکت دندان ها می شوند، در زمانی که لوازم ارتودنسی از دندان ها خارج می شوند؛ استفاده از ریتینرها توصیه می شود زیرا ریتینر به منظور موفقیت در ارتودنسی برای ارتودنتیست بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
ارتودنتیست استفاده از ریتینر را با توجه به سن بیمار، میزان حرکت دندان ها و نوع درمان … تجویز می کند که بیمار باید حداقل 6 ماه از ریتینر استفاده کند، همچنین برای بیمار لازم و ضروری است که برای بررسی وضعیت فک و دندان خود در زمان ملاقات های تعیین شده نزد ارتودنتیست خود برود.
این نوع ریتینر از جنس اکلریک و فلز است که دارای سیمی در قسمت جلویی است که بر سطح دندان های جلویی قرار می گیرد، قابلیت تنظیم شدن دارد، بسیار ساده و بادوام است و دارای تنوع رنگی می باشد.
ریتینر شفاف شبیه ریتینر اینویزیلاین است که تقریباً مخفی هستند اما دوام کمتری نسبت به ریتینر هالی دارد که باید به مدت 6 ماه به صورت تمام وقت مور استفاده قرار بگیرد سپس تنها در شب استفاده شود.
برای استفاده مناسب و بهینه از این نوع ریتینر باید به دستورالعمل های بهداشتی و نگه دارندگی آن به خوبی و با دقت عمل کرد، مزیت مهم ریتینرهای متحرک این است که می توان آن را در هنگام غذا خوردن و مسواک زدن از دهان خارج کرد.
این نوع ریتینرها به طور ثابت در جای خود قرار دارند که بیشتر برای درمان دندان های جلویی فک پایین به کار برده می شوند که به صورت مخفی هستند؛ ممکن است بیمار چند سال مجبور به استفاده از این نوع ریتینر باشد که مزیت مهم آن این است که به همکاری بیمار نیازی ندارد.
برای جلوگیری از تغییر حالت ریتینر نباید آن را در کنار یک منبع گرمایشی یا داخل آب داغ قرار داد.
در روزهای اول ممکن است اشکالاتی در تکلم رخ بدهد که به مرور زمان از بین خواهد رفت.
امکان دارد ترشحات بزاقی بیمار روزهای آغازین کمی بیشتر از حد نرمال باشد.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.